Θάνατος του αγαπημένου μας κατοικιδίου: Με τι συγκρίνουν οι επιστήμονες τον πόνο της απώλειας

By Evelina Kyrasta May 04, 2019
Thumbnail

Όσοι έχουν βιώσει την απώλεια ενός αγαπημένου οικόσιτου ζώου γνωρίζουν καλά πως ο συναισθηματικός πόνος είναι τεράστιος.

Όπως τεράστια είναι και η οργή όλων των ιδιοκτητών ζώων, όταν υπάρξουν άνθρωποι να αμφισβητήσουν το δράμα της απώλειας με φράσεις του στυλ «ένα ζώο ήταν» ή «δεν έφυγε και άνθρωπος».

Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, οι απόψεις αυτές υπάρχουν και-δυστυχώς- εκφράζονται τις πιο ακατάλληλες ώρες: Αυτές του πένθους.

Δες κι αυτό: Γιατί δεν πρέπει να αγοράσεις στο παιδί σου χρυσόψαρο για pet

Πόσο μπορεί να μας πονά ο θάνατος του αγαπημένου μας κατοικιδίου; «Πολύ» είναι η απάντησή μας και οι επιστήμονες έρχονται να μας επιβεβαιώσουν, καταρρίπτοντας την άποψη πως η απώλεια αυτή δεν είναι σε θέση να μας τσακίσει ψυχικά με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε ο θάνατος ενός αγαπημένου μας προσώπου.

Σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μεξικού, πρόκειται για μία εξαιρετικά τραυματική εμπειρία, η οποία μπορεί να συγκριθεί σε ό,τι αφορά στον πόνο της ψυχής μας με την απώλεια του καλύτερού μας φίλου.

Οι ερευνητές τόνισαν πως δεν υπάρχει η παραμικρή διαφορά όσον αφορά στα στάδια του πένθους, καθιστώντας σαφές πως ο ψυχικός πόνος ενός ανθρώπου που χάνει το κατοικίδιό του είναι αβάσταχτος. Ερευνητές από τη Χαβάη, μάλιστα, έρχονται να προσθέσουν σε αυτό πως ο πόνος της απώλειας ενός αγαπημένου μας τετράποδου φίλου διαρκεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τον αντίστοιχο πόνο για τον θάνατο ενός δικού μας ανθρώπου.

Δες κι αυτό: Αδιάθετος σκύλος: Τα συμπτώματα που υποδεικνύουν πως πρέπει να επισκεφτείς άμεσα τον κτηνίατρο

Τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ερευνών, πάντως, δεν προκαλούν έκπληξη σε όσους είχαν την ατυχία να βιώσουν μια τέτοια κατάσταση.

Δεν είναι τυχαίο που ορισμένοι εξ’ αυτών, επέλεξαν να μην βάλουν ξανά στη ζωή τους κάποιο κατοικίδιο, προκειμένου να αποφύγουν να ξαναπεράσουν τα ίδια.

 

 

On Instagram @kyrastev