Παγκόσμια καινοτομία: Το πρώτο χωριό για ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ αποτελεί γεγονός

By Evelina Kyrasta Jun 03, 2019

Βάσει πρόσφατων ερευνών η νόσος του Αλτσχάιμερ πλήττει το 5% - 8% των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο περί της πιο συχνής και σοβαρής μορφής άνοιας.

Μιας ασθένειας που επιτρέπει στο μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που «χτυπά» να ζήσουν έως και 10 χρόνια από τη στιγμή της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων.

Η Γαλλία, πρώτη από όλες τις χώρες, αποφάσισε να στείλει το δικό της μήνυμα σε όλες τις πολιτείες του κόσμου, με μία συγκινητική κίνηση που σκοπό έχει να ανακουφίσει τον πόνο των πασχόντων αλλά και των οικογενειών τους. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που μόνο απαρατήρητη δεν θα μπορούσε να περάσει, καθώς μιλάμε για ένα project που μόνο ως επαναστατικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ο λόγος για το «Village Landais Alzheimer».

Γιατρός απέκτησε περισσότερα από 48 παιδιά γονιμοποιώντας παράνομα ασθενείς του

Ή αλλιώς, το χωριό του Αλτσχάιμερ, συνολικής έκτασης 50 στρεμμάτων. Ένα μέρος στη γαλλική επαρχία Landes, που θα φιλοξενεί ανθρώπους που πάσχουν προκειμένου να τους βοηθήσει να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς φάρμακα και περιορισμούς.

Το «πείραμα» αυτό που ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2017 και αναμένεται να έχει πάρει σάρκα και οστά μέχρι το τέλος του έτους, βασίζεται στην πεποίθηση πως οι μη φαρμακολογικές προσεγγίσεις της θεραπείας του Αλτσχάιμερ που στοχεύουν στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας, μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του σε ένα περιβάλλον ιδανικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες του.

«Πιστεύουμε ότι σε ένα περιβάλλον όπως αυτό του χωριού οι ασθενείς θα είναι λιγότερο μελαγχολικοί», σχολιάζει η ψυχολόγος του χωριού, Dr. Charlotte Meynard. Και δεν έχει άδικο.

Το χωριό αυτό θα εξασφαλίζει στους κατοίκους του ελευθερία κινήσεων –στο πλαίσιο του εφικτού σαφώς-, δίνοντας τους την αίσθηση πως ζουν σε μια κοινωνία που αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

Τον σχεδιασμό του έχουν αναλάβει τα αρχιτεκτονικά γραφεία Champagnat & Grégoire και Nord Architects.

Βάσει του σχεδιασμού του, το «Village Landais Alzheimer» δεν θα διαφέρει σε τίποτα από όλα τα υπόλοιπα χωριά. Θα έχει μια μεγάλη πλατεία, εστιατόρια, μαγαζιά, παντοπωλεία, βιβλιοθήκη, μίνι αγρόκτημα με ζώα, κήπους, ιατρικό κέντρο και αίθουσα συνεδριάσεων. Επιπλέον, θα υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένοι χώροι για ασκούμενους θεραπευτές.

Το πιο γλυκό μάθημα από γονείς κοριτσιού με σύνδρομο Down: Υιοθέτησαν κι ένα αγοράκι με την ίδια διαταραχή

Στο χωριό αναμένεται να φιλοξενηθούν 120 ασθενείς, οι οποίοι θα μένουν ανά επτάδες και οκτάδες σε κάθε μία από τις κατοικίες που έχουν χτιστεί.

Το πιο σημαντικό, βέβαια, είναι το καταρτισμένο προσωπικό αλλά και το γεγονός πως στο όλο project μπορούν να συμβάλλουν και απλοί πολίτες που επιθυμούν να εργαστούν εθελοντικά μερικές ώρες.

 

On Instagram @kyrastev