Το «κορίτσι του Τσέρνομπιλ» που γεννήθηκε και έζησε εκεί μετά το δυστύχημα του ’86 έγινε 20 ετών

By Evelina Kyrasta Jun 12, 2019

Και το όνομα αυτού Μαρίκα Σοβένκο. Γνωστή και ως «ο μοναδικός άνθρωπος που γεννήθηκε στο Τσέρνομπιλ μετά το πυρηνικό δυστύχημα», έζησε όλη της τη ζωή ως κάτι το… διαφορετικό. Για πολλούς, ακόμα και απόκοσμο.

Η ίδια ήρθε στον κόσμο μέσα στην απαγορευμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ με τα υψηλότατα ποσοστά ραδιενέργειας το 1999, 13 χρόνια μετά το φρικτό δυστύχημα, με την είδηση της γέννησής να προκαλεί παγκόσμιες αντιδράσεις και τους γονείς της να γίνονται στόχος λεκτικών επιθέσεων έχοντας αντιμετωπιστεί ως «γονείς εγκληματίες» που έθεσαν το μωρό τους σε θανάσιμο κίνδυνο.

Κατηγορίες, φυσικά, που είχαν βάση.

Οι ίδιοι είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους μετά το δυστύχημα, λόγω του γεγονότος πως οι Αρχές της Σοβιετικής Ένωσης δεν τους παραχωρούσαν άλλο κατάλυμα για να ζήσουν αξιοπρεπώς. Μερικά χρόνια μετά, η μητέρα της έμεινε έγκυος σε εκείνη. Και πάλι το ζευγάρι προτίμησε να μείνει στη ραδιενεργή ζώνη. Μέχρι σήμερα ζουν εκεί, με το κοριτσάκι τους να έχει πλέον κλείσει τα 20 του χρόνια.

Πώς ένα... ανύπαρκτο εστιατόριο στο Λονδίνο κατάφερε να κερδίσει διθυραμβικές κριτικές στο TripAdvisor;

Ο μπαμπάς της, μάλιστα, γνώριζε καλά τους κινδύνους, καθώς ανήκε στην ομάδα των πυροσβεστών που κλήθηκαν το ΄86 στον αντιδραστήρα 4 του Τσέρνομπιλ που προκάλεσε το κακό προκειμένου να σώσουν ό,τι σώζεται.

Σύμφωνα με τους γονείς της, η Μαρία μεγάλωσε όπως κάθε άλλο φυσιολογικό παιδί, παρά το γεγονός πως έπινε γάλα αγελάδας που βοσκούσα χορτάρι που «πότισε» ραδιενέργεια και πως λάτρευε να κολυμπά στα νερά στα οποία οι μετρητές ραδιενέργειας Γκάιγκερ χτυπούσαν κόκκινο. «Αν ο κόσμος πιστεύει πως το κορίτσι μου είναι μεταλλαγμένο ή ότι έχει δύο κεφάλια, κάνει λάθος.

Είναι ένα αξιολάτρευτο παιδί, καθ' όλα υγιέστατο, από όσο μπορούμε να διακρίνουμε», δήλωσε η μητέρα της όταν η ίδια ήταν ακόμα μικρή. Σήμερα, η Μαρίκα σπουδάζει και εργάζεται εκτός Τσέρνομπιλ, παίρνοντας συχνά ειδική άδεια προκειμένου να επισκεφτεί την 66χρονη σήμερα μητέρα της στο πατρικό της.

Αυτή η viral εικόνα παραπλάνησε εκατομμύρια χρήστες του Facebook

Τραγική ειρωνεία; Στόχος της είναι να εργαστεί στον τομέα της Υγείας…

 

 

On Instagram @kyrastev