Coffee myths 101: «Ο καφές προκαλεί κυτταρίτιδα, δεν κάνει καλό στην υγεία σου…».

By Evelina Kyrasta May 15, 2017
Thumbnail

Είσαι αυτό που λέμε coffee lover, αφού ο καφές είναι η παρέα σου τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα, και όχι άδικα. Ό,τι και να κάνεις η κολλητή σου σε πετυχαίνει με ένα φλιτζάνι καφέ  και εσύ ξεκινάς να δικαιολογείσαι ότι σου «ανοίγει» το μάτι, σε κρατάει σε εγρήγορση και άλλα σχετικά. Η φίλη σου δε, ξεκινάει την επίθεση, τύπου «Ο καφές προκαλεί κυτταρίτιδα, δεν κάνει καλό στην υγεία σου, μόνο ένα φλιτζάνι καφέ “δικαιούσαι” ημερησίως». Όλα αυτά σε βάζουν σε σκέψεις όμως δεν μπορείς να αντισταθείς στην μυρωδιά και τη γεύση του…

Ο καφές είναι διαχρονικά μια “trendy” επιλογή ροφήματος που σε συντροφεύει σχεδόν παντού χαρίζοντας σου πολλά οφέλη. Επομένως εκμεταλλεύσου τα αντί να τα απορρίπτεις ακούγοντας απ’ εδώ και απ’ εκεί διφορούμενες απόψεις. 

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τον καφέ; 

▪    Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά 

▪    Αυξάνει τις καύσεις του οργανισμού 

▪    Μειώνει το αίσθημα της κόπωσης

▪    Ενισχύει την απόδοση της φυσικής δραστηριότητας

▪    Μπορεί να μειώσει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2

▪    Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

▪    Βελτιώνει τα επίπεδα μνήμης

 

Εσύ μπορεί να επιλέγεις ένα συγκεκριμένο είδος καφέ, εμείς όμως σου παρουσιάζουμε 5 + 1 τύπους καφέ: 

1)    Καφές Φίλτρου (200ml) :  115 – 175 mg

 

2)    Στιγμιαίος Καφές (200 ml) :  65 – 100 mg

 

3)    Ελληνικός Καφές (50 ml) : 40 mg

 

4)    Espresso (30 ml):  30 – 40 mg

 

5)    Decaf Στιγμιαίος καφές (200ml):  2 – 3 mg

 

6)    Decaf ελληνικός καφές (50 ml):  0 – 1 mg

 

Αναρωτιέσαι ποια είναι η ασφαλής κατανάλωση καφεΐνης ημερησίως; Μήπως κάνεις υπερκατανάλωση και δεν το γνωρίζεις; Η ημερήσια ασφαλής πρόσληψη σε ένα υγιή ενήλικα είναι κατά μέσω όρο τα 400mg, εκτός από τις εγκυμονούσες. 

Τα 400 mg καφεΐνης κατά γενικό κανόνα ισοδυναμούν περίπου με 4 – 6 φλ. ανάλογα με το είδος του καφέ, ανάλογα με τους κόκκους καφέ, το ψήσιμο, την ποικιλία και φυσικά τη δοσολογία του καφέ. 

Λάβε υπόψη όμως, ότι υπάρχουν κι’ άλλες πηγές καφεΐνης εκτός από τον καφέ, που πολλοί από εμάς αγαπάμε, συμπεριλαμβανομένου τσάι, αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και σοκολάτες. 

Απόλαυσε λοιπόν, τον αγαπημένο σου καφέ με παρέα χωρίς να έχεις τύψεις από τις συζητήσεις που έκανες ή κάνεις με φίλους.  

Tip Διαιτολόγου: Ο καφές περιέχει θρεπτικά συστατικά που παρέχουν στο σώμα σου πολύτιμα οφέλη. Παρόλα αυτά, πρέπει να έχεις κατά νου ότι η συνιστώμενη πρόσληψη καφεΐνης είναι στα 400 mg ημερησίως. Η προσθήκη ζάχαρης, πλήρες γάλα, σκόνη σοκολάτας και οτιδήποτε άλλο topping αυξάνει το θερμιδικό προφίλ και τα λιπαρά του ροφήματος σου.  

 

 

 

CHANGE EAT

Χρυστάλλα Κατελάρη

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφόλογος, MSc 

Τηλ: 77 77 77 51

www.change-eat.com

 

On Instagram @kyrastev