Go by the plate: Εσύ τρως με βάση το ισορροπημένο πιάτο διατροφής;

By Evelina Kyrasta Mar 13, 2017
Thumbnail

Σίγουρα θα έχεις ακούσει κάποιο διαιτολόγο να αναφέρετε για το πώς πρέπει να «μοιάζει» ένα ισορροπημένο πιάτο διατροφής.  Εσύ έχεις αρχίσει ήδη να το τηρείς και το έχεις εντάξει στη καθημερινότητά σου; Θέλοντας να σου φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη και να σου υπενθυμίσουμε την σημαντικότητα του, σου παραθέτουμε μερικά βασικά στοιχεία!

Το Πιάτο Διατροφής ιστορικά εμφανίστηκε από την USDA (United States Department of Agriculture) το 2010, θέλοντας να φτιάξει κάτι διαφορετικό από την πυραμίδα διατροφής και να προσελκύσει με διαφορετικό σχήμα τους καταναλωτές. Με το πιάτο ήθελε να εντυπωσιάσει οπτικά, αφού παραπέμπει στην ώρα του γεύματος και το συνδέει με τα τρόφιμα και τις ομάδες του.  

Το Πιάτο Υγιεινής Διατροφής απεικονίζει τις πέντε ομάδες τροφίμων, που είναι τα δομικά στοιχεία για μια υγιεινή διατροφή. Το πιάτο εσωτερικά αποτελείται από 4 μέρη: υδατάνθρακες, φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνη, ενώ συνοδευτικά υπάρχει και το 5ο μέρος, η ομάδα των γαλακτοκομικών, που είναι απαραίτητη ώστε να συμπληρωθούν οι βασικές ομάδες τροφίμων. Με αυτόν το τρόπο μπορείς να ελέγχεις, αν το γεύμα σου τηρεί τις προϋποθέσεις για να θεωρείται πλήρης και υγιεινό.

Τι σημαίνουν τα διάφορα μέρη του πιάτου και τι απεικονίζουν;

Οι  Αμερικάνικες Οδηγίες, εξηγούν ότι: 

  1. Tο ½ πιάτο αποτελείται από φρούτα και κυρίως λαχανικά. 
  2. Το ¼ από υδατάνθρακες, την ομάδα δηλαδή με δημητριακά ολικής άλεσης, ψωμί, ρύζι, πουργούρι, κριθαράκι, κινόα, μακαρόνια, πατάτες και
  3. To υπόλοιπο ¼ από πρωτεΐνη και συγκεκριμένα άπαχη πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο, άπαχο χοιρινό, ψάρι, αυγά, όσπρια ή ξηρούς καρπούς. 
  4. Το 5ο μέρος του πιάτου αναφέρεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά που είναι το γιαούρτι, το γάλα ή το τυρί. 

Σημαντικό είναι επίσης να προσθέτεις αρκετές φορές σαλάτα, ώστε το ½ μέρος του πιάτου σου να είναι πάντοτε γεμάτο. Με αυτό τον τρόπο θα επέλθει πιο γρήγορα κορεσμός και θα νιώθεις πιο γρήγορα χορτάτος! Ταυτόχρονα μπορείς με κάθε πιάτο σου να έχεις μια μικρή προσθήκη από “καλά” έλαια όπως ελαιόλαδο ή λάδια καρπών, για το μαγείρεμα και τις σαλάτες. Προτίμησε να συνοδεύεις το γεύμα σου με νερό και απόφυγε τα αναψυκτικά, τα φρουτοποτά και άλλα ροφήματα με επιπρόσθετη ζάχαρη!

Tip Διαιτολόγου: Τοποθέτησε ένα αντίγραφο του σωστού πιάτου υγιεινής διατροφής στο ψυγείο σου και έτσι μέρα με τη μέρα θα έχεις συνεχή υπενθύμιση και θα έρχεσαι όλο και πιο κοντά ώστε να φτιάχνεις υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα!  

 

Κωνσταντίνα Φιλίππου 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Change Eat

Τηλ.: 77 77 77 51 

www.change-eat.com

On Instagram @kyrastev