Raw food diet: Η νέα τάση για απώλεια βάρους;

By Evelina Kyrasta Mar 13, 2017
Thumbnail

Η θεωρία πίσω από αυτή τη δίαιτα είναι ότι τα ωμά τρόφιμα, όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο, έχουν φυσικά ένζυμα, και όταν μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες άνω των 47 βαθμών (116 ° F), καταστρέφεται το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών τους, των φυτοθρεπτικών συστατικών και των ενζύμων τους. 

Η δίαιτα περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, και μπαχαρικά. Άλλα επιτρεπόμενα τρόφιμα περιλαμβάνουν το έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο, το παρθένο λάδι καρύδας, το φρεσκοστυμμένο χυμό και το τσάι από μπαχαρικά. Κανένα φαγητό δεν μπορεί να μαγειρευτεί πάνω από 47 βαθμούς, να χρησιμοποιηθεί φούρνος μικροκυμάτων, ενώ απαγορεύεται η επεξεργασία, η ακτινοβολία, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, η έκθεση σε ζιζανιοκτόνα και τα φυτοφάρμακα. Τα τρόφιμα που απαγορεύονται είναι τα επεξεργασμένα σάκχαρα και αλεύρια, το επιτραπέζιο αλάτι, και η καφεΐνη. Επίσης απαγορεύονται τα ζυμαρικά, τα αλμυρά, και ο παστεριωμένος χυμός και το γάλα.

Θετικά

1.    Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη C καταστρέφεται εύκολα όταν μαγειρεύεται. Οι ωμές τροφές δεν χάνουν θρεπτικά συστατικά από την επεξεργασία.

2.    Τα ωμά τρόφιμα αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν την πέψη3. Επίσης αποτρέπουν την υπερκατανάλωση φαγητού3. 

3.    Μελέτες έδειξαν ότι άτομα που ακολουθούσαν την ωμοφαγία είχαν χαμηλότερη κακή χοληστερόλη (LDL- cholesterol) και τριγλυκερίδια3. 

4.    Τα άτομα που ακολουθούν την ωμοφαγία τείνουν να χάνουν βάρος, λόγω των χαμηλών θερμίδων της δίαιτας και της εξάλειψης επεξεργασμένων τροφίμων που είναι υψηλά σε θερμίδες.

Αρνητικά

1.    Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα σοβαρό ζήτημα στην ωμοφαγία. Τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά έχουν μια ιστορία μετάδοσης λιστερίωσης, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία των εγκύων γυναικών και θα μπορούσε να οδηγήσει σε θνησιγένεια. Το ωμό κρέας μπορεί να περιέχει βακτήρια όπως το E. coli O157: H7, το οποίο μπορεί να είναι θανατηφόρο.

2.    Μελέτες έδειξαν ότι άτομα που ακολουθούσαν την ωμοφαγία είχαν χαμηλότερη καλή χοληστερόλη (HDL- cholesterol) και βιταμίνη B123.

3.    Η θεωρία ότι τα ωμά τρόφιμα έχουν ένα διατροφικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα μαγειρεμένα, δεν είναι βάσιμη. Για παράδειγμα, ορισμένα φυτοχημικά (π.χ., β-καροτένιο, λυκοπένιο) απορροφώνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στα μαγειρεμένα λαχανικά4. Μια μελέτη του 2002 διαπίστωσε ότι το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο απελευθερώνεται από τις ντομάτες, όταν είναι μαγειρεμένες1. Άλλη μελέτη έδειξε ότι το μαγείρεμα αύξησε την αντιοξειδωτική δράση στα σπαράγγια2.

4.    Υπάρχει κίνδυνος έλλειψης θρεπτικών συστατικών στην διατροφή όταν δεν καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας ή ψάρια. Μερικά τρόφιμα, όπως τα φασόλια και τα δημητριακά, συνήθως δεν τρώγονται αν δεν μαγειρευτούν και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες ελλείψεις, εάν τα θρεπτικά συστατικά δεν προέρχονται από άλλες πηγές ή συμπληρώματα.

Tip Διαιτολόγου: Ο συνδυασμός ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων παρέχει τα περισσότερα οφέλη για την υγεία. Μια ωμοφαγική διατροφή μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους, ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις. 

 

Χαρά Μαλιώτη

Κλινική Διαιτολόγος, MNutr, R.D., MSc

Tel: 22256006

www.projecthealth.com.cy

On Instagram @kyrastev