Ο καλός καυγάς

By Evelina Kyrasta Mar 07, 2017
Thumbnail

Τελικά είναι μεγάλη τέχνη η δημιουργία σχέσεων στη ζωή μας και ακόμα μεγαλύτερη η διατήρησή τους.

Δεν υπάρχει σχέση ζωντανή πού δεν θα έχει στην πορεία της αντιπαράθεση ή αλλιώς έστω ένα καυγαδάκι. Οι "σχέσεις" πού καμαρώνουν ότι ποτέ δεν μάλωσαν, λυπάμαι, αλλά θα πω πως δεν έζησαν ποτέ. Ένας καυγάς ανάμεσα σε φίλους, αδέλφια ή συζύγους μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα καλό εργαλείο γνωριμίας με βαθύ συναισθηματικό υπόβαθρο, όταν διεξάγεται με κάποιους κανόνες πού βοηθούν στη  ύφεση της νευρικής κατάστασης (η οποία υπαγορεύει μυστικά στον κάθε ένα μας να αισθάνεται θιγμένος ή αδικημένος ορμώντας στον συνομιλητή του με χίλια κατηγορώ).

Πολλές φορές σε ένα τσακωμό ο ένας παύει να ακούει τον άλλον. Και μάλιστα παρερμηνεύουμε συνήθως κάθε κουβέντα του συνομιλητή με αποτέλεσμα ένα κρεσέντο νευρικό και για τους δύο που ανεβαίνει στα ψηλότερα σημεία πανεύκολα και ανάλογα με το μοναδικό μας ταπεραμέντο.

Στα ζευγάρια ειδικά υπάρχουν στατιστικά παρόμοια παράπονα από άντρες ή γυναίκες. Αναλυτικότερα λόγω της διαφορετικότητάς μας, έχει παρατηρηθεί πώς οι σύζυγοι δεν ακούνε τις γυναίκες τους, όταν εκφράζουν κάποιο παράπονο, θεωρώντας το και αποκαλώντας το ασήμαντο.

Ενώ οι γυναίκες επιτίθενται σε πολύ υψηλούς τόνους πού τους κάνει να νιώθουν προσβεβλημένοι ή ελλιπείς και φυσικά δεν το δέχονται.

ΟΙ κανόνες του καλού καυγά είναι αρκετά ωφέλιμοι και αρκεί να εφαρμοστούν  για να δούμε τα αποτελέσματά τους.

1) Δεν μιλάμε ποτέ σε δεύτερο πρόσωπο (πχ. Είσαι, έκανες, φταις)

2) Προσπαθούμε να εγηξήσουμε τα συναισθήματα μας και από τι αυτά προκλήθηκαν χωρίς κατηγορίες, αλλά με σκοπό τον κοινό προβληματισμό για την κατάσταση
(πχ. Ένιωσα πληγωμένη και θιγμένη από αυτή σου την πράξη)

3) Αφήνουμε τον κατάλληλο χώρο και χρόνο, ώστε να περάσει ο μεγάλος θυμός με σκοπό να μειώσουμε τη δύναμη της παρόρμησης και να αποφύγουμε την επικίνδυνη στιγμή.

4) Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη θέση του άλλου (πώς νιώθει, πώς ένιωσε). 

ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΊΓΟΥΡΟ.

Οι επιλογές των ανθρώπων μας στη ζωή μας έγιναν ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλους. Διαλέξαμε να είναι στο ίδιο στρατόπεδο με εμάς και όχι στο απέναντι. Ας θυμόμαστε πως ανήκουμε στην ίδια πλευρά και είμαστε συμπολεμιστές. Ας μάθουμε λοιπόν τον τρόπο για να λύνουμε μαζί τα θέματα μας ώστε να γινόμαστε καλύτερη ομάδα!!!

 

Ρούλα Κυράστα
 

On Instagram @kyrastev